Springen naar inhoud


- - - - -

Het Lot


 • Please log in to reply
Er zijn 64 reacties in dit onderwerp

#16 nix.

nix.

  olur öyle

 • Leden
 • 7956 berichten
 • Geslacht:Onbekend :)

Geplaatst op 22 februari 2009 - 22:18

als je iets niet wilt benoemen dan zou je eerst bij god moeten beginnen.
kafiye olsun diye değil

#17 Ataraxia

Ataraxia
 • Leden
 • 755 berichten
 • Geslacht:Man

Geplaatst op 22 februari 2009 - 23:38

Bericht bekijkengeurtje, op 22 Feb 2009, 21:43, zei:

iets wat bovennatuurlijk en niet tastbaar is zoals het lot, dat je niet kan toetsen aan menselijke logica die berust op zintuigelijke waarnemingen zou je misschien ook helemaal niet moeten benoemen ?

Dan moeten we emoties of denkwijzen ook niet benoemen, die zijn immers ook niet tastbaar.

#18 Burak

Burak

  Still changing (stage. 4)

 • Forum Moderator
 • 5615 berichten
 • Geslacht:Onbekend :)
 • Locatie:Idealler diyari
 • Opleiding/Beroep: New Era institute

Geplaatst op 22 februari 2009 - 23:42

Dit is zo een complexe zaak. Als je wat verder begint te denken wordt je helemaal gek. Ligt je lot nou in eigen handen of is het al lang al vastegelegd? Zo ja, spelen wij nou een toneeltje? God weet toch al wat er allemaal gaat gebeuren. Of wat is dan de schuld van iemand die slechte dingen heeft gedaan of zal doen? Zo kan je dus nog tig vragen stellen waar je nooit antwoord op kan vinden. Bu konuyu irdelemeyi hic sevmiyorum. Cuzi irade meseleside buna dahil. Cunku cuzi iradeni nasil kulanacagini da Allah (c.c) biliyor. Het lot is dus vastgesteld, alleen weet je als mens niet hoe die lot er uitziet en moet je het toneel spelen met je eigen "wilskracht". Maar als mens maak je dus zogenaamd je eigen keuzes maar toch weer niet. Lastig uit te leggen allemaal.
Fellas of the new era

#19 Betul_

Betul_

 • V.i.p.
 • 9594 berichten
 • Geslacht:Vrouw

Geplaatst op 22 februari 2009 - 23:54

God bepaalt ons lot vooraf, maar wij hebben het in de handen om ons voorgeschreven lot te wijzigen.
Yoksulluğu anladık da, sevmek neden kıt kanaat,
Yoksa yürekler mi yoksul, kimler biçmiş AŞK'a fiyat?
(Hz. Mevlana)

#20 Sterlicya

Sterlicya

  .. Mahmur ..

 • Leden
 • 3640 berichten
 • Geslacht:Vrouw
 • Locatie:Ayagina batan dikenler aradigin Gulun habercisidir

Geplaatst op 23 februari 2009 - 00:04

hadisi serifde peygamber efendimiz

sadaka belayi def eder demis

ozman burdan anliyoruz ki bagzi seyelr insanin elinde  bu oylesine bir misal verdim aklima bu hadis geldi

insan dua eder ve duasi onun kaderini belki degistirir.

tedbir kuldan takdir allahdan

Rijkdom komt niet voort uit een overvloed van wereldse bezittingen,
maar uit een tevreden geest ,,,


#21 nix.

nix.

  olur öyle

 • Leden
 • 7956 berichten
 • Geslacht:Onbekend :)

Geplaatst op 23 februari 2009 - 00:06

het lot kun je niet veranderen. hetgeen wat je verandert ís het lot zelf en die verandering maakt dan een deel uit van je lot.
kafiye olsun diye değil

#22 Symphony

Symphony
 • Validating
 • 12852 berichten
 • Geslacht:Onbekend :)

Geplaatst op 23 februari 2009 - 00:13

Bericht bekijkengeurtje, op 22 Feb 2009, 21:06, zei:

als God dat zo bepaald  heeft durf ik dat niet belachelijk te vinden.
Volgens mij ben ik niet duidelijk genoeg geweest, of het ligt aan jou. Dat is wat de mensen ervan maken, en niet God. De oorzaken van sterftegevallen zijn bekend. Denk bv. aan moorden. Binnen die groep gaan meer mensen dood door geweld. Ik bedoel, je kunt God toch niet de schuld geven van al dat geweld. Dat is past triest, dat is wat ik belachelijk vind. Geweld is sowieso niet acceptabel binnen ons geloof. Mensen kiezen er zelf voor en komen in dat soort situaties terecht. En als ze daar dood aan gaan, is dat hun verantwoordelijkheid, en niet dat van God. Je kunt niet zeggen dat God dat zo heeft gewild, dat ze daaraan moeten overlijden. Waarom is het geweld binnen autochtonen minder? Omdat God dat zo wilt ja? Dan stel je dat God onrechtvaardig handelt. Niet zo verstandig in ieder geval. Niet dat mensen bij zichzelf de verantwoordelijkheid leggen, maar bij God, vind ik zo achterlijk. Dit is eigenlijk mijn hele punt. Anyway, ik kan nog lang zo doorgaan. Het geweld was nog maar 1 voorbeeld.

#23 Bidekineolir

Bidekineolir
 • Leden
 • 5571 berichten
 • Geslacht:Man

Geplaatst op 23 februari 2009 - 00:43

Icki,kumar ve buna benzer kotu aliskanliklari olan,cogu zaman kadere sucu atar,bu benim kaderimdi der,eger allah cc istemese boyle olmazdi diye tuaf seyler soylerler.
Ama allah cc demiyorki bu yolu kullan,onu kullanmasi senin elinde.
Dogru ve Yanlis herzaman apacak ortadadir,ama kotu yolda olanlarin
dogruyu bulmalari herzaman zaman aliyor. Eger allah cc istemese hic birsey olmaz,nasil bir icki muptelasini,namaz muptelasi oldugunu herkes hayatta,cevresinde goruyodur. Ama insanlarin inatciligi,dogruyu kabulleneme hirsi yuzunden kendine eziyet ediyor. Kadere iman konusu onemi ortada,ama kadere bile inanmiyolar.

Sonra siz (yine) kuskuya kapiliyorsunuz  6/2

Oyleyse sakin cahillerden olma   6 / 35

#24 Burak

Burak

  Still changing (stage. 4)

 • Forum Moderator
 • 5615 berichten
 • Geslacht:Onbekend :)
 • Locatie:Idealler diyari
 • Opleiding/Beroep: New Era institute

Geplaatst op 23 februari 2009 - 00:50

@alysz

Hayirda serde allahtan gelir lafini hic duydun mu? Tabi ki insanlar kendi sucunu anlimin yazi diye kenara atamazlar. Cunku insanlarin kendi kafasina gore kulanabilecegi cuzi iradesi vardir. Belirli cerceveler icinde insanlar kendi yolunu cizebilir. Buna gunluk yaptigin seyler dahil. Ama dolayli yoldan bu yaptiklarin yine Allahtandir. Cunku cuzi iradeni bile nasil kullanacagini Allah (c.c) biliyor. Onemli olan burda senin bunu bilmemeyisin. Onunde secenek olsa kendi iradene gore A'da diyebilirsin B'de. Suan biligsayarin arkasinda oturup birseyler yazabilmen bile insanoglunun ayricaligidir. Neyi nezaman nasil yapacagin hep sana baglidir. Istersen gecenin ikisinde git zil takip oyna sonra disarda bagirarak kos. Kimse seni engellemez ama yine dolayli yoldan bu yapacaklarini Allah bilir ve bunu yapacagin cizilmistir. Anlatmasi cok zor bir konu. Bu konuyu biraz daha detayli ve net anlatabilecek biri varsa buyursun.

Ayrica istersen irade konusunun dinimizde ki yerini bir arastir. Bazi seyleri kendi mantigina gore degerlendiriyorsun gibime geliyor.

Veranderd door Burak, 23 februari 2009 - 00:51

Fellas of the new era

#25 Ottoman_Expansion

Ottoman_Expansion
 • Leden
 • 1396 berichten
 • Interests::)
 • Opleiding/Beroep: Soldier of fortune

Geplaatst op 23 februari 2009 - 03:03

Het lot bestaat, in de zin dat alles als totaalbeeld tot in de kleinste details aan toe reeds in kennis van de Almachtige & Alwetende is.  

Dat een en ander voorbestemd is heeft puur betrekking op het feit dat God hier kennis van heeft, Hij die niet gebonden is aan menselijke bedenksels als ''tijd'' of ''plaats''. Dit ligt echter zo ver van ons bevattingsvermogen verwijderd dat het tevergeeds is om een ultieme verklaring te geven. Wil dat zeggen dat hierdoor wij genoodzaakt zijn tot handelen zoals dat wij denken dat ons ''voorbestemd'' is? Neen, integendeel we hebben de beschikking over de vrije wil en het verstand. Wie zegt dat hetgeen je denkt dat jou voorbestemd is ook werkelijk zo is? Misschien heb je een verkeerde kijk erop. Wie garandeert je dat je het bij het juiste eind hebt? Immers, de veronderstelling dat iets ons wel of niet is voorgeschreven berust op een subjectieve mening welke niet feilloos is.

Waarom dan denken dat iets al dan niet voorbestemd is en hierin berusten? Dit getuigt van zwakte, men wil een gevoel van voldoening krijgen door betreffende iets al te snel aan te nemen dat het wel of juist niet voorbestemd is. Waarop baseren we dit?

Zeggen dat we enkel behoren of zouden moeten doen wat het lot ons voordraagt. Een zulkse kijk op zaken maakt inderdaad depressief ja. Alleen denk ik dat het toch net iets anders ligt. We hebben wel degelijk de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op bepaalde zaken. Ik kan nog zo goed overtuigd zijn van het feit dat iets slecht voor me is, terwijl misschien in feite er sprake is van het tegenovergestelde. Blijkbaar heb ik in zon geval bepaalde gaves niet goed gebruikt om tot een goed oordeel te kunnen komen.

We doen niets wat het lot ons voordraagt, we doen juist wat wij believen dat goed voor ons is en heel dat proces met het eindresultaat staat al geschreven. Een passieve houding is op geen enkele manier goed te praten door de simpele en vooral onjuiste beredenering dat alles toch maar geschreven staat en voorbestemd is en we wat dit betreft machteloos zijn. Machteloos zijn we niet, met de nodige inbreng kunnen we iets op een bepaalde manier laten lopen.

Ik denk dat het lot iets is wat zich niet leent om in helder taal te laten uitleggen. We zijn verantwoordelijk voor onze daden. Niets op aarde is toeval, alles maar dan ook alles heeft een bestaansreden. Een kleine beslissing is trouwens zo genomen, je wilt een reis boeken en na een aantal catalogi doorgebladerd te hebben valt je beslissing op Malta. De keuze is zo gemaakt. Anders is het met bijv. als we moeten beslissen over onze opleiding, de persoon met wie we gaan trouwen of de keuze om te emigreren.

Wat of wie bepaalt hoe we onze keuzes in al deze gevallen maken? Is dit per toeval, zouden we misschien ook tot een ''goede'' beslissing kunnen komen door ''ienemienemutte'' toe te passen waarna we in de catalogi niet op Malta maar op Egypte uitkomen? En de belangrijkere keuzes dan? Moeten we dit zien als een uiting van ons lot? Er is dan juist eerder sprake van incapabiliteit bij het nemen van beslissingen. Dit is ook maar een extreem voorbeeld, er zal niemand zijn die zijn beslissingen belangrijk of niet neemt door simpel ''ienemienemutte'' te doen.

Blijkbaar verloopt het proces toch net iets anders. Waarmee nemen we onze beslissingen dan? Dit kan van persoon tot persoon verschillen. Bepaalde mensen kunnen bijv. impulsief zijn en sneller tot iets neigen. In hoeverre laten we ons door de omgeving beinvloeden? Door wie laat je je raadgeven? Hoe feilloos is jouw eigen mening of inzicht, overschatten we deze soms niet?  

Je lot schrijf je uiteindelijk toch echt zelf. Ga vooral niet in een passieve houding zitten afwachten en denken dat alles wel goedkomt omdat het toch staat geschreven in je lot. Dit is een gevaarlijke fatalistische houding wat later zal resulteren in veel meer ellende. Hoe kom je tot het oordeel dat iets wel of niet voor je is bestemd? Is dit in puur subjectieve zin wel te bevatten? Hoe bepaal je dan of het juiste moment wel of niet is gearriveerd? Hoe goed is je eigen waarneming hierover?

Een beslissing is gauw gemaakt, het eindresultaat wat we onder ogen hebben is de finish en het hardlopen kan beginnen. Soms is dit keihard ploeteren, vechten of oorlogvoeren om het beoogde resultaat te bereiken. Dit is wat de mens ook meesterlijk en uniek maakt, een nadeel om kunnen buigen tot een voordeel. Dit alles doet niets af aan het feit dat alles toch echt gebaseerd is op het verstand en de vrije wil en toch ook weer als geheel proces door de Alwetende staat geschreven.

Om kunnen gaan met bepaalde situaties is zeer belangrijk. Soms is immers ploeteren, vechten en zelfs oorlogvoeren niet genoeg om iets te kunnen krijgen of te bereiken. Na de maximale inzet kunnen we dan wel stellen dat dit niet geschreven stond, het hierna is minstens even belangrijk. Het erkennen, dit kunnen verwerken en ermee om leren gaan.

Al met al is het zo dat je je eigen lot zelf bepaalt. Je beslist zelf welke wateren je bevaart in het leven, welke wegen je bewandelt en waar je wilt staan.


Iparho! (I exist)


#26 Ottoman_Expansion

Ottoman_Expansion
 • Leden
 • 1396 berichten
 • Interests::)
 • Opleiding/Beroep: Soldier of fortune

Geplaatst op 23 februari 2009 - 03:32

Soms gaat iets in je leven niet zoals je het had gewild of voorgesteld. Je kunt dan hoog of laag springen maar er zal niets veranderen.

Schoorvoetend en knarsetandend zal je dit moeten inzien en moeten toegeven dat het er niet meer in zit. Dit kan erg pijnlijk en moeilijk zijn.

Het mocht niet zo zijn, denk je dan. Verder hoe je bepaalde dingen anders had kunnen doen of had kunnen vermijden. Deze vragen zullen je dan heel je leven lang achtervolgen, je zult er met regelmaat over dromen zelfs. Het lot, in zulke gevallen zeer moeilijk te accepteren.

Dan is het gezond om hierin te berusten en te erkennen dat dit blijkbaar onderdeel uitmaakt van je lot en een beproeving is.

Het belangrijkste niet te vergeten is wel dat we hier lering uit kunnen trekken en een belangrijke ervaring hebben voor later.

''Bir musibet bin nasihatten iyidir'', luidt een oud Turks spreekwoord.....


Iparho! (I exist)


#27 Önder

Önder

  Superimmm

 • V.i.p.
 • 6095 berichten
 • Geslacht:Man

Geplaatst op 23 februari 2009 - 03:58

Bericht bekijkenI.Newton, op 22 Feb 2009, 13:33, zei:

Sterker nog. In de biologische wetenschap zijn er geen aanwijzingen dat dood noodzakelijk is.


Zoek jij ook een manier om onsterfelijk te worden>?


Wij denken dat wij alles zelf bepalen, we maken beslissingen, we volgen allen onze wegen...

Maar in werkelijkheid is het echt de hogere macht die jouw een bepaald inzicht geeft om die beslissingen te kunnen maken, dus alles is al vastgesteld.

Het lot, of wel vetaald als "Kader" in het Turks is 1 van de dingen waar elke moslim in moet geloven om zichzelf moslim te mogen noemen(Islam ve Imaan sartlari)

Je moet knokken om op een bepaalde positie te komen, maar je moet niet naiif zijn dat jij dat alleen hebt gedaan, iemand heeft jouw geholpen een weg voor je uitgestippeld... jij had de keus om die weg te volgen of niet. Dit is naar mijn interpretatie het lot.
Kovaladikça kaçan ateş böceğim misin?

#28 Serkesh

Serkesh
 • Leden
 • 1138 berichten
 • Geslacht:Vrouw
 • Interests:beni enterese etmez

Geplaatst op 23 februari 2009 - 09:21

Allah secenekleri onumuze koyuyor, biz seciyoruz. Kader ona gore sekilleniyor.

#29 geurtje

geurtje
 • Leden
 • 3194 berichten

Geplaatst op 23 februari 2009 - 12:39

en wat moeten we doen met de schuldvraag. In Amerika , een echte claim en sue maatschappij , moet er altijd iemand dokken voor een ongeluk. Terwijl als je weet dat sommige zaken voorbestemd zijn, het vrij zinloos is om een dader of schuldige aan te wijzen.

#30 Carpe Diem.

Carpe Diem.

  Süsledim Gelin Misâli Gençligimi...

 • Leden
 • 7719 berichten
 • Geslacht:Onbekend :)
 • Locatie:Utopia
 • Interests:...

Geplaatst op 23 februari 2009 - 12:42

Bericht bekijkenBurak, op 23 Feb 2009, 00:50, zei:

@alysz

Hayirda serde allahtan gelir lafini hic duydun mu? Tabi ki insanlar kendi sucunu anlimin yazi diye kenara atamazlar. Cunku insanlarin kendi kafasina gore kulanabilecegi cuzi iradesi vardir. Belirli cerceveler icinde insanlar kendi yolunu cizebilir. Buna gunluk yaptigin seyler dahil. Ama dolayli yoldan bu yaptiklarin yine Allahtandir. Cunku cuzi iradeni bile nasil kullanacagini Allah (c.c) biliyor. Onemli olan burda senin bunu bilmemeyisin. Onunde secenek olsa kendi iradene gore A'da diyebilirsin B'de. Suan biligsayarin arkasinda oturup birseyler yazabilmen bile insanoglunun ayricaligidir. Neyi nezaman nasil yapacagin hep sana baglidir. Istersen gecenin ikisinde git zil takip oyna sonra disarda bagirarak kos. Kimse seni engellemez ama yine dolayli yoldan bu yapacaklarini Allah bilir ve bunu yapacagin cizilmistir. Anlatmasi cok zor bir konu. Bu konuyu biraz daha detayli ve net anlatabilecek biri varsa buyursun.

Ayrica istersen irade konusunun dinimizde ki yerini bir arastir. Bazi seyleri kendi mantigina gore degerlendiriyorsun gibime geliyor.


Aslinda ser dememek gerek.
Bize bazen bazi seyler ser gibi gozuksede, o serdede bir hayir olabilir.

♥ Ya Vedud,
Askini Kalbime Nakşєуle..♥
Geplaatste afbeelding

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 members, 0 guests, 0 anonymous users