Springen naar inhoud


- - - - -

Çigköfte


  • Please log in to reply
Er zijn 314 reacties in dit onderwerp

#16 nazlim

nazlim
  • Leden
  • 550 berichten

Geplaatst op 30 januari 2006 - 22:29

:lol:  :lol: Wat hebben die mensen lol, zeg.
NON - ACTIEF

#17 bir umut

bir umut
  • Leden
  • 78 berichten

Geplaatst op 30 januari 2006 - 23:00

Çiğköfte’nin doğuşu ile ilgili efsanesi

Hz İbrahim Urfa’da doğmuş, yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır. Allah’ın emri ile ateş su olmuş Hz. İbrahim’i yakmamıştır. Hz. İbrahim’in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı Göl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. İşte çiğköftenin doğuş öyküsü, Hz. İbrahim dönemine dayandırılmaktadır.

Hz. ibrahim, devrin kralı Nemrud’un putlarını kırarak, Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz. İbrahim’in ateşe atılmasını emreder. Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayı da yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır.

Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister.


Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur, bahçesinden topladığı yeşil soğan ve maydanozla karıştırarak sofraya getirir. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yaklaşık dört bin sene önce ortaya çıkan çiğköfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.


Malzemeleri (8 kişilik):

4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça.

Yapılışı:

Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine , tuz , kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca Çiğköftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler çok az su ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır.


ÇİĞKÖFTENİN PÜF NOKTALARI:

-Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur

-Bulgur çiğköfte yapılamadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır.

-Çiğköftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır.

-Çiğköfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir.

-Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir.

-Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur.

-Çiğköfte az su alınarak yoğrulmalıdır.

-Yazın Çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır.

-Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir.

-Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir.


Leuk om te weten misschien als je het een keer zelf wilt maken.
Sevgilerle
Aylin ;)
sivasli...

#18 HAViN_

HAViN_

    ...Aman nazar falan degmesin...

  • Leden
  • 1995 berichten
  • Locatie:..BABAMIN-EVi..
  • Interests:Muziek luisteren. gezmek tozmak, sevdiklerimle vakit gecirmek, kitap okumak..
  • Opleiding/Beroep: HAYAT...OKULU

Geplaatst op 30 januari 2006 - 23:09

Tugba_, op 30 Jan 2006, 22:01, zei:

Je hebt toch ook zo'n aparte aci uit Urfa. Felaket bi aci yaa 10x erger dan sambal :D

Bericht bekijken



Yah...Dat is urfa biberi yahne iSOT...
Ya umutlarda tükenirse?

Geplaatste afbeelding

#19 adem_

adem_
  • Leden
  • 880 berichten
  • Interests:/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

Geplaatst op 30 januari 2006 - 23:15

yurtseven, op 30 Jan 2006, 14:26, zei:

cigkofte is vies <_<

et yemiyom, birde cigmi yicem???

neymis?? baharatlari eti pisiriyomus... sakalima anlat...

Bericht bekijken


hava atmayalim:P
Ulan kaç yaşına geldik, ne tek bi gül goncası aldık, ne tek bi gül goncası verdik..

#20 Önder

Önder

    Superimmm

  • V.i.p.
  • 6095 berichten
  • Geslacht:Man

Geplaatst op 30 januari 2006 - 23:22

Tugba_, op 30 Jan 2006, 21:17, zei:

het is van urfa. Urfada biryerde cig kofte yemistim tegenover balikli gol tadi hala damagimda :D

Bericht bekijken


Antepin cig koftesi ayri..
ps: Ben cok guzel cig kofte yogururum :)

Veranderd door Önder, 30 januari 2006 - 23:24

Kovaladikça kaçan ateş böceğim misin?

#21 Önder

Önder

    Superimmm

  • V.i.p.
  • 6095 berichten
  • Geslacht:Man

Geplaatst op 31 januari 2006 - 00:14

ps cigkoftenin icine et atarlarya, o eti hic ilik atmican..
Buzluktan cikar, at icine.. yoguran biraz eziyet ceksin, elleri donsun diye.. :P
Kovaladikça kaçan ateş böceğim misin?

#22 Dilek_42

Dilek_42
  • Leden
  • 787 berichten
  • Interests:Bazı insanlar hayalleriyle bazıları sevgileriyle yaşarlar sevgileriyle ayakta kalabilenler ise umutlarıyla hayallerine ulaşır!..<br />
  • Opleiding/Beroep: doktersassistente, Memleket: Konya-Aksehir

Geplaatst op 31 januari 2006 - 01:16

Cigkofte dogudan geliyor. Ozellikle Gazi Antep ve Urfa yorelerinde cok yapiliyor.
Ve simdi cigkofte butun Turkiye'de dagildi herkez yapiyor.
Tipki Konya'nin etli pide/ lahmacunu gibi....

Cigkofteyi herkez degisik yapar ama en guzeli de isotlusu, isotu bol olcak acili olcak, yandikca yiceksin. Istah aciyor.

Ben en cok Antep biber salcasi, domates salcasi, rendelenmis domates, ve bir paket isot, bol maydonoz, kullanirim cigkofteye.
Bir kilo iyi cekilmis cigkoftelik kiymaya bir kilo ince cigkoftelik bulgur..

1 kg bulgura 2 bas sogan ve 3/4 dis sarimsak rendelerim. Bunu rendelenmis (1 blikje)domates, 2 yemek kasigi bolca biber salcasi+ domates salcasi, yarim paket isot veya aci sevene 1 paket isot, karabiber bir tutam ve tuz ile iyice karisitirdiktan sonra eti ilave ederim, bulguru yumusayincaya kadar yogurur, ve diger baharatlardan katarim, yogururken. Biraz sertlesince yikanmis bir demet maydonoz incecik kucuk kucuk dograr, ve karisima ilave ederim. Bu karisim yumusayip iyice karisana kadar yogururum. Bulgurlar yani agzina citir citir gelmicek. Yogurma suresi : 1 veya 2 saat surebilir, bu karisimin cokluguna bagli.

Cigkofte yumusayinca iki elimle sikar, tabaga dizerim.
Bunun yaninda domates, sogan, kirmizi lahana piyazlarim, salata gibi ayri tabaga koyarim, marul koyarim, bide yanina tursu, salata dograrim , ve ekstra aci yiyenler icin sambal ve isot koyarim yanina birde masayi donatirim iyice....
Tabiki cigkofte ayransiz olmaz. Yanina birde ayran....
Haydi afiyet olsiiiiiiiiiiinnnn............ Olsa da yesem canim cekti, belki haftasonuna insallah....

Geplaatste afbeelding
Geplaatste afbeelding

Slmlar (f)

Veranderd door Dilek_42, 31 januari 2006 - 01:20

Okuyabiliseniz her insan bir kitaptir

#23 Mihriban

Mihriban

    Veda Busesi

  • Leden
  • 1993 berichten
  • Locatie:Rotterdam
  • Opleiding/Beroep: Student

Geplaatst op 31 januari 2006 - 01:41

yurtseven, op 30 Jan 2006, 22:26, zei:

baharatlari eti pisiriyomus...

Bericht bekijken

Is dat zo? Wist ik niet.
Alnima koyarken Veda buseni, Hani ey gözyasim akmayacaktin?

#24 nazlim

nazlim
  • Leden
  • 550 berichten

Geplaatst op 31 januari 2006 - 01:49

Mihriban, op 31 Jan 2006, 01:41, zei:

Is dat zo? Wist ik niet.

Bericht bekijken


Evet, oyle soyluyorlar. Birde bir parca alip tavana atarlar, niye acaba?
NON - ACTIEF

#25 Dilek_42

Dilek_42
  • Leden
  • 787 berichten
  • Interests:Bazı insanlar hayalleriyle bazıları sevgileriyle yaşarlar sevgileriyle ayakta kalabilenler ise umutlarıyla hayallerine ulaşır!..<br />
  • Opleiding/Beroep: doktersassistente, Memleket: Konya-Aksehir

Geplaatst op 31 januari 2006 - 01:52

Mihriban, op 31 Jan 2006, 03:41, zei:

Is dat zo? Wist ik niet.

Bericht bekijken



INDERDAAD!!!!!

Ne zannediyosun, bosuna yogurmuyoruz okadar saat...

Onder,

Birdaha ki cigkofteyi sen yoguracan, ona gore! :P
Aslinda cigkofteyi erkekler yogurmasi lazim, kollari kuvvetli ya. Hem daha cabuk olur... Ama cok terliyorlar yogururken ben hayret ediyorum. Ben yoguruken terlemeyorum. Nedense?

Ayiptir soylemesi Antepliler Urfalilar!! Boynuz kulagi gecer.. :y:
Okuyabiliseniz her insan bir kitaptir

#26 nazlim

nazlim
  • Leden
  • 550 berichten

Geplaatst op 31 januari 2006 - 01:57

Ik zou niet willen dat mannen het kneden, zeker niet met hun behaarde handen (alleen met handschoenen). Wel hebben ze inderdaad veel kracht, maar het lijkt me niet hygienisch..
NON - ACTIEF

#27 Dilek_42

Dilek_42
  • Leden
  • 787 berichten
  • Interests:Bazı insanlar hayalleriyle bazıları sevgileriyle yaşarlar sevgileriyle ayakta kalabilenler ise umutlarıyla hayallerine ulaşır!..<br />
  • Opleiding/Beroep: doktersassistente, Memleket: Konya-Aksehir

Geplaatst op 31 januari 2006 - 02:04

nazlim, op 31 Jan 2006, 03:49, zei:

Evet, oyle soyluyorlar. Birde bir parca alip tavana atarlar, niye acaba?

Bericht bekijken


Cigkofte tavana yapisirsa, daha yiyebilirsin demektir, eger duserse daha kivamina gelmemistir.

Gulo,

Birak canina mi yazik degil, erkekler yogursun, ellerini iyice yikasinlar (gerci pis killi yani eli cok killi olursa bende istemem canim, ama eldiven veririm) , sivasin kollari gecsin tepsinin basina... Bosunami yediyoruz herifleri bari birgunde ise yarasinlar... ;)
Okuyabiliseniz her insan bir kitaptir

#28 Beyza

Beyza

    Aglamayi bilmeyen, sevmeyi zaten bilemez....

  • Leden
  • 2041 berichten

Geplaatst op 31 januari 2006 - 08:43

Lekker handig, zie je zo'n ronde vorm op je plafond :D,
ben sevmem cigkofteyi gatver cig cig ne oyle, bide aci yapiliyor ieeuw aciyi zaten hic sevmem.

Veranderd door halime, 31 januari 2006 - 08:43

Askin lezzetine ermeyeceksem
Ruhumu yoluna vermeyeceksem
Mahser gunu seni gormeyeceksem
Kor olsun bu gozler Ya RasulAllah

#29 Önder

Önder

    Superimmm

  • V.i.p.
  • 6095 berichten
  • Geslacht:Man

Geplaatst op 31 januari 2006 - 08:53

nazlim, op 31 Jan 2006, 01:57, zei:

Ik zou niet willen dat mannen het kneden, zeker niet met hun behaarde handen (alleen met handschoenen). Wel hebben ze inderdaad veel kracht, maar het lijkt me niet hygienisch..

Bericht bekijken


De mens behoord officieel tot de catogerie zoogdier, een kenmerk van een zoogdier is dat zijn hele lichaam is bedekt met haar.

Dus meisje, jij hebt ook HAAR!!!
Als je hygiene wilt moet je gewoon je handen wassen.
Kovaladikça kaçan ateş böceğim misin?

#30 Alibektas

Alibektas
  • Leden
  • 292 berichten

Geplaatst op 31 januari 2006 - 11:06

TurkishFist, op 30 Jan 2006, 20:46, zei:

SA,

ik wil graag leren hoe je cig kofte moet maken. heb je hier cursussen voor o.i.d. ?
moet je ook nog extra (arm)spieroefeningen doen om tot een hoog cigkofte-usta niveau te komen?

ik wacht op jullie reacties  (f) dankjulliewel.

Geplaatste afbeelding

Bericht bekijken



oo kardesim sen kurtleri fazla sevmesin.. cig køfte kurt yemegi... kürtliyemi øzendin?  :D
Siyahin kaderi suclanmak, beyazin kaderi kirlenmek!




0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 members, 0 guests, 0 anonymous users