Tarih kitabı olarak Batı Trakyalı Türkler hakkında Cafer Alioğlu nun ''Dünden bugüne Batı Trakya'' isimli kitabını okuyorum...
Malumunuz Batı Trakya Türkiye sınırlarına yakın Yunan topraklarında Fakat Türkiye topraklarına hasret topraklardır. Çok eziyet görmüş insanlardır onlar. Yunanistanda azınlıktırlar. Onlar şuan yeryüzünde bulunan azınlıklar arasında belki sırf ama sırf kalemle, etrafı yıkmadan, ona buna sataşmadan devletin kanunlarına riayet ederek haklarını müdafaa eden çok ama çok nadir azınlıktırlar...
Onları tanıyalım. Onlar Osmanlı devletinin yıkılmaması için çırpınırken, Lozan anlaşmasından sonra yunan topraklarına hiç y(B)oktan verilmiştir onlar.
Bu sene yaz sezonum Batı Trakyada geçti. Çok farklı bir sezondu...
Tefsir olarak okuduğum kitaplardan biri Diyanetin yayımladığı 5 ciltlik Kuranı Kerim tefsiridir.
Birinci cildini yarıladım bile... 2-3 ay içerisinde bitiririm herhalde...
Tefsiri hazırlayanlar gayet saade bir dille anlaşılır bir şekilde hazırlamışlar...
Hernekadar bazı fikhi meseleler Ehli sünnetinkine muğayir isede genel olarak istifade ediyorum...
Mugayir olan kısımları işaretliyorum, dosyama ekliyorum, kendi çapımda tenkitler hazırlıyorum...
Tenkitlerimi bazı yazarlara gönderiyorum...
Keratalar Tenkitleri kendilerine atfederek yayımlıyorlar...
Ama olsun, gaye yayımlamak değilmi??? Herhalde öyle... Demekki maksat yerini buluyor...
İstifade ettiğim kısımlarıda işaretlemekle birlikte hazm etmeye gayret gösteriyorum...
Mezhepler tarihiyle alakalı okuduğum kitaplardan biri M. Ebu Zehranın İmamı Azam efendimizi anlatan ''Ebu Hanife'' isimli muhteşem eseridir. Bu zatı şerifi tanıdıkça gözüme uyku girmiyor sanki...
Okudukça okuyasım geliyor. O zatı şerif sanki 100de100 Efendimizin ahlakı ile ahlaklanmış mübarek bir şah eserdir. İmam Azam efendimiz heralanda bir yıldızdır. Onun hayatı hocalara, talebelere, siyasilere, tüccarlara, sıradan insanlara, kısaca herkes için bir nümune timsalidir.
Acizane tavsiyem şudurki, İmam Azam efendimizi anlatan bir kitap dahil olsun okumanızdır. Bunlar arasında Ebu Zehranın Osman Keskioğlu tarafından yapılmış tercemesi muhteşemdir...
Ebu Zehranın ayrıyeten ''Mezhepler Tarihi'' isimli eseride çok güzeldir. Bugün piyasalarda iki cildi birleştirilmiş halde satılmaktadır.
Birinci cildde Mezheplerin teşekkülü ve sebepleri anlatılır, ikinci cildde ise mezhep imamlarına (örneğin 4mezhep imamlarina, Caferi Sadık hazretlerine vs) genişçe yer verilir. Meraklılara duyrulur.
Gönül sultanları hakkında okuduğum kitaplardan biri Mustafa Necati Bursalının ''Allah Aşkını seçenler'' isimli eseridir...
Gördüğüm kadarıyla forumdaşlarımızın belkide birçokları ''aşk'' kavramının mahiyetini anlamaya
çalışıyorlar ---ki bu ancak yaşamakla anlaşılır---... Ama bir nebze dahil olsa aşkın tanımını öğrenmek isteyenlere tavsiye olunur...

Arka kapağı;
Mustafa Necati Bursalı, İslam Tarihinin kutlu sayfalarında yer alan, Allah aşkıyla hayatlarına yön vermiş yüce şahsiyetleri şiirsel üslubu ve samimi diliyle bizlere anlatıyor.
Kitapta; Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Osman, Selman-ı Farisi, Hz. Amr Bin Cemuh, Veysel Karani, Zünnun Misrî, Bişri Hafi, Cüneyd-i Bağdadî, Hz. Sevban, Hasan-ı Basri, İmam Bûsîrî, Hz. Ammar, Malik bin Dinar, Hz. Nakşibendi, Hz. Mevlana gibi büyük şahsiyetlerin hayatlarından inciler sunularak bizlere dünya hayatında alacağımız yolu aydınlatmamız sağlanıyor.
"...Allah´ın velî kullarından Mâlik bin Dinar 30 yıl bir kere gülmemişti. Bir gün, bir oğlu öldü. Otuz senedir hiç güldüğü görülmeyen büyük velînin o dem yanaklarında güller açıldığı ve tebessüm ettiği görüldü. Ondan sordular:
"Ey Hak dostlarının efendisi! Bunca senedir senin bir kerecik güldüğüne şahid olmadık. Ama şimdi gülüyorsun, bu gülmek de ne böyle? "
Yüce Velî, hoş nazarlarla baktı da dedi ki:
"Hâlik-ı Zîşanım oğlumu aldı. Bildim ki benden razı ve hoşnuttur. Bir kuldan ki Allah razı olur, artık o kişi sevinmez mi? "
Evet: Allah aşkına mazhar olanların ufkuna erişmek mümkün olmaz. Onlar kâh dal üstündeki yavru kuşlar gibi çırpınırlar, kâh naz ve safa ile münâcâtta bulunurlar, kâh yolları ele dolayıp Yârin visal bahçesine giderler..."
Deze post is bewerkt door Sehz@de Bey: 14 september 2009 - 01:14
BİR KİTAP,İÇİNİZDEKİ DONMUŞ DEĞERLERİ PARÇALAYACAK BİR BALTA GİBİ OLMALIDIR.
OKUDUĞUNUZ KİTAP BİR YUMRUKTA SİZİ UYANDIRMIYORSA NE İŞE YARAR....